Het TONZON-systeem werkt tweeledig:
het stopt de voortdurende verdamping van vocht uit de kruipruimtebodem met een kamerbrede stevige folie op de bodem en het isoleert de vloer perfect met Thermoskussens. Optrekkende kou en vochtproblemen behoren daardoor tot het verleden. Doordat de vloer nu veel warmer is, is ook de lucht onderin de woning warmer daardoor is er veel minder kans op schimmel en huisstofmijten.
Vloeren verliezen het grootste deel van hun warmte door uitstraling naar de koudere kruipruimtebodem en de funderingsmuren. Deze kunnen aan het einde van de winter ijskoud zijn. Het TONZON Thermoskussen voor vloerisolatie is het enige isolatiemateriaal dat deze warmtestraling trapsgewijs tot vrijwel nul reduceert. Daarbij is dit het eerste opvouwbare isolatiemateriaal ter wereld. Dat maakt het ideaal voor bij het verwerken in krappe kruipruimtes. Wat deze Thermoskussens echter nog meer een logische keuze maakt, is dat deze kussens beter isoleren dan de dikste pakken wol, EPS of purschuim. Dit wordt mogelijk gemaakt door de unieke methode van isoleren. Door de thermosfles methode worden vloeren sneller warm, bereiken ze een hoger niveau en houden de warmte veel langer vast. Het Thermoskussen is het enige vloerisolatiemateriaal met DUBO-Keur. Met dit materiaal is in Nederland nu 38 jaar praktijkervaring opgedaan.
De bodem van de kruipruimte afdekken met Bodemfolie voorkomt dat vocht uit de bodem in de kruipruimte komt. Ook houdt het een groot deel van het natuurlijke radon uit de bodem tegen. En tenslotte zorgt de Bodemfolie ook nog eens voor een schone, prettige werkvloer.
In kruipruimtes die op het oog droog lijken, adviseren wij toch Bodemfolie toe te passen. Een niet-geïsoleerde vloer laat namelijk veel warmte door. Die warmte zorgt voor verdamping van vocht uit de kruipruimtebodem waardoor een droge toplaag ontstaat. Na het aanbrengen van de vloerisolatie houdt die warmtestroom echter op, waardoor het vochtfront in de bodem stijgt en de grond na een aantal jaren toch weer vochtig kan worden. De Bodemfolie is niet nodig in kruipruimtes waarvan de bodem is bedekt met een zogenaamde afwerkvloer, zolang deze in takt is en zorgt voor een droge kruipruimte.
Is de bodem bedekt met een zogenaamde bodemisolatie, schelpjes, chipjes o.i.d. dan wordt geadviseerd deze laag wel af te dekken met Bodemfolie omdat de bodemisolatie toch nog een bepaalde hoeveelheid vocht doorlaat en het radongas niet remt.